top of page

De meest onderschatte factor in golf: balans

Foto van schrijver: Liesbeth Pauwels Liesbeth Pauwels

Bijgewerkt op: 23 jul 2020




Stijging

Het is niets nieuws. We weten allemaal dat het behouden van balans een belangrijk aspect is in het verouderingsprocess om valincidenten te voorkomen. Het aantal valpartijen neemt namelijk toe met het stijgen van de leeftijd. In 2018 telden we in Nederland dagelijks 18 doden per dag door vallen. De prognose tot 2050 op basis van demografie is dat het aantal soepeisendehulp-bezoeken voor letsel na een valongeval bij ouderen van 65 jaar en ouder met 47% zal toenemen. (bron: CBS.nl)



Wat velen onderschatten en vergeten, is dat valpreventie en optimaliseren van balans ook een essentieel onderdeel zijn voor het verbeteren van het golfspel. Prachtige golfprestaties die moeiteloos en pijnloos voelen, daar heb ik het over. Dat realiseren met een zelfgemaakt fitnessschema door een niet-gespecialiseerde trainer zal je heel erg veel moeite kosten, als je er niet een jaar over wilt doen. En de meeste golfers houden maar een fractie van die balans over die ze in die periode hebben geoefend, vanwege het niet weten over te brengen naar het golfspel en tijdens de golfswing. Het is de missende link.





Toch zie ik veel golfers die starten met een golffitness programma waarin de juiste balanstraining tekort schiet. En ik snap het wel, want je denkt: als ik eerst maar wat conditie heb, dan kan ik later gemakkelijker de balans trainen. Daarnaast zie ik dat dit iets is wat je misschien juist helemaal niet wist. Want tegenwoordig is het populairder en cool om crossfit-type oefeningen te doen. Daardoor is het makkelijker om in diezelfde valkuil te trappen en balans compleet te vergeten. In de praktijk en in wetenschappelijke studies zie ik juist dat het andersom werkt: als je eerst effectief balans traint, kun je daarna gemakkelijker specifieke kracht en explosiviteit opbouwen zonder geblesseerd te raken.


Missing link


Ik licht de elementen in het spel eruit waarin balans cruciaal is, maar die iedereen vergeet:

  • Gewichtsverplaatsing die tijdens de swing plaatsvindt vraagt om motoriek en propioceptie

  • Tijdens een rondje van achttien holes, maken we maar achttien keer een swing op een vlakke ondergrond

  • Alle andere slagen tijdens de achttien holes (60-70-80 of meer) worden gemaakt op een niet vlakke ondergrond

  • De volgende balposities: rough, bunker, uphill, downhill, sidehill, ondulatie green en fairway

  • Tijdens lessen op de driving range oefen je vaak alleen op een vlakke ligging en mis je het vermogen om balans te versterken en leren toe te passen in de swing

  • Het korte spel: putten, chippen, bunker en pitchen vraagt om enorme hoeveelheid precisie in balans, concentratie en motorische controle





Mission Control Centre


Balans in het menselijk lichaam rust op drie factoren: de ogen, de oren (daar bevind zich het evenwichtsorgaan) en het zenuwstelsel. Ons lichaam gebruikt deze drie interne controlesystemen om het evenwicht tijdens de golfswing te behouden. Deze drie systemen werken samen en leveren de hersenen enorm veel informatie aan over onze omgeving en ons lichaam, zodat spieren en gewrichten de juiste aanpassingen kunnen maken. Dit systeem is een krachtig en nauwkeurig balanscontrolemechanisme - tenzij het communicatiekanaal tussen één van hen is verbroken of verstoord. Het MCC (mission control centre) noem ik het. En daarom begint alle verbetering met het testen.



De single leg balance test




Doe zelf de test en zie daarvoor de foto. Kom rechtop staan met beide armen langs het lichaam. Til één knie omhoog zodat het dijbeen parallel aan de grond is en hou de armen langs het lichaam. Sluit de ogen. Elke herpositionering van de voet, onderlichaam, bovenlichaam of arm wordt beschouwd als een verlies van evenwicht. Hoelang kun je op je linker en rechterbeen zo blijven staan? Wanneer je het gevoel hebt te vallen, stop direct de test. Herhaal aan de andere kant. Hoeveel seconden blijf je op het linker been, en rechterbeen staan met ogen dicht?





Scores amateurs *:

(cijfers Titleist Performance Institute)


0-5 sec 38%

6-10 sec 24 %

11-15 sec 12%

16-20 sec 5%

21-25 sec 5%

Meer dan 25 sec 14%

* Meer dan 18.000 antwoorden

- gemiddelde van linker en rechter been


Scores professionals *:

0-5 sec 21%

6-10 sec 21 %

11-15 sec 20%

16-20 sec 20%

21-25 sec 5%

Meer dan 25 sec 20%

* 55 antwoorden

- gemiddelde van linker en rechter been



We gaan verder met de meest effectieve manieren om balans te trainen in een volgende editie. Als je wilt dat er dingen veranderen, begin er vandaag nog mee. Zet maar een stapje naar dat doel van je door deze simpele test te doen. En als het resultaat niet is wat je had verwacht of gehoopt, of als het helemaal niet lukt, geef dan niet op. Probeer niet gefrustreerd te raken, raak je (interne) balans niet kwijt. Je kunt dit.




A game that is consistent, a body that moves agile & remains stable, a swing that feels powerful yet effortless.... That is exactly what my clients are creating and experiencing. And I’m so excited because from August there are 3 spots opening up for my private remote coaching where I’ll become your mentor in golf performance & health. Click this link for more information and lets get in touch (info@lpgolfperformance.nl) to get your golf dreams realised.




Liesbeth Pauwels


B. Kinesiology, University of British Columbia

Titleist Performance Institute certified

SuperSpeed Level 3 certified

Registered Yoga Teacher




* Disclosure

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Nationaal Golfmagazine.

Vragen over dit artikel of samenwerkingen kunnen direct naar info@lpgolfperformance.nl

Fotografie: Ralph Reniers Media

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page