top of page
Foto van schrijverLiesbeth Pauwels

De 5 principes van een effectieve golf warming up.





Voordat het nieuwe seizoen echt van start gaat zou iedere enthousiaste golfer en leergierige golfprofessional dit artikel minimaal een keer moeten lezen. In dit artikel gaan we de meest effectieve manier om golfresultaten onmiddellijk te verbeteren vanaf de eerste tee (en daarna) onder de loep nemen. Ik wil me hierbij concentreren op een specifieke routine waar ik enorm gepassioneerd door ben: de warming-up.



En dit is verreweg het meest essentiële advies dat ik je nu kan geven dat al vroeg succes boekt, pijnlijke blessures door overbelasting voorkomt en zelfs de vitaliteit voor een golfer kan verdubbelen.



Toch denken veel amateurspelers dat ze weten hoe ze moeten opwarmen voordat ze de baan in gaan, een les starten of gaan oefenen op de range. Wat ik zie is dat deze groep in feite onbewust hun resultaten ermee saboteren, omdat ze details en nuances missen. En wat ik ga delen heeft zoveel potentieel voor golfers zoals jij, die het meeste uit hun spel willen halen zonder hun lichaam te verwaarlozen of kapot te maken, eigenlijk voor golfers die sterker willen worden, moeiteloos krachtig willen swingen zonder hun souplesse in te leveren en zich zelfverzekerd willen voelen op de baan.



Ik zal vijf principes aankaarten waarin ik er sterk van overtuigd ben dat deze context zullen brengen en in combinatie met mijn oefeningen ook verdieping toevoegen aan je opwarmingsroutine voor golf, zodat je consistent betere resultaten kunt behalen op het moment dat je je eerste swing maakt. Zelfs wanneer je al een warming-up doet, raad ik aan dit door te nemen.


Als je trouwens alle oefeningen wilt leren die horen bij mijn beproefde opwarmingsroutine voor op de driving range, die al door meer dan vijfduizend golfers is beoefend, dan is mijn online trainingcursus echt iets voor jou. Je kunt deze nu aanschaffen met een off-season korting. Klik hier en start vandaag nog.






1. Opwarmen om te swingen, niet swingen om op te warmen


Een specifieke warming-up voor golf bevat de bewegingen die later in de swing zullen worden gebruikt en niet andersom. En laat ik meteen een voorbeeld geven, want vroeger is deze fout mij ook aangeleerd. Ik begon namelijk mijn warming up door een paar kleine chipping-bewegingen te maken, om dan naar een halve swing te gaan en uiteindelijk een paar keer in mijn volle swing te gaan en dan door te gaan met het slaan van mijn eerste bal.

Maar op het moment dat we een swing maken, of dat nou een halve of volledige swing is, zijn we al bezig met onze golf-opwarming, wat een heel andere routine is dan onze fysieke warming-up. Maak dus van je golf warming-up geen fysieke warming-up.



2. De sleutel tot een effectieve warming-up is opwarmen


Het klinkt natuurlijk zeer eenvoudig en logisch, maar veel te vaak beperken golfers hun prestaties door aannames of omdat ze ouderwetse overtuigingen hebben overgenomen die tot op de dag van vandaag nog steeds worden geïnstrueerd.


Dan heb ik het hier over twee clubs gebruiken om te swingen als warming-up of statisch te rekken. En wat tegenwoordig cool lijkt te zijn, is een warming-up super uitdagend maken. Een warming-up zou geen training moeten zijn. Het wordt veel te gecompliceerd, het loopt zelfs uit de hand. Daarom spoor ik aan vast te houden aan de basis, om te vereenvoudigen en de simpele dingen juist heel goed te doen. Dus het is tijd om dit soort oefeningen los te laten: statische rekoefeningen, een intense CrossFit-achtige training, swingen met twee clubs, de stoelverwarming inclusief kop koffie en het is hoog tijd om dynamische bewegingen te gaan doen in een staande houding, die van eenvoudig naar complex gaan en af te sluiten met de bewegingen die nauw aansluiten bij de golfswing, zowel in snelheid, mobiliteit als explosiviteit.



3. Een warming-up is een fysiek maar ook mentaal element


Ik ben er sterk van overtuigd dat de warming-up een lichamelijke en mentale routine is en niet enkel een fysieke ervaring. Elke dag is anders en dat geldt ook voor je lichaam. Als we daar niet op letten, leg je op je trainingstijd en investering in het spel een hypotheek.

Het lichaam heeft meer of minder tijd nodig om op te warmen, afhankelijk van het volgende: weer, tijd van de dag, seizoen, stress level, blessures, reizen, conditie van het lichaam, slaap, voeding. Om dit te herkennen en ons dienovereenkomstig op tijd aan te passen, moeten we aanwezig zijn in het lichaam. Als we al zorgen maken over de verwachtingen van de komende ronde, zijn we niet aanwezig in het lichaam en missen we deze nuances die een groot verschil maken om op lange termijn met veel plezier te blijven golfen.



4. Haal adem


Neem aan het einde van de routine even de tijd om gewoon te ademen. Dit vermindert ongewenste spanning in de spieren die een volledige flexibele rotatiebeweging beperken. Het brengt ook mentale helderheid, dieper vertrouwen en innerlijke rust met zich mee.



5. Persoonlijke touch


Hoewel ik al sinds 2011 toegewijd ben aan het ontwikkelen en creëren van een sterke, gezonde golfgemeenschap, negeert dit mijn filosofie van personalisatie niet. Ieder lichaam is anders. Elke situatie is uniek. Integreer dus ook de mentale en fysieke oefeningen die passend zijn voor jou waardoor het extra ondersteunend werkt. Denk bijvoorbeeld aan: meer tijd spenderen bij het losmaken van de heupen en activeren van de bilspieren als je al last hebt van een stijve onderrug.



Ik hoop dat dit duidelijkheid en richting geeft en dat het je mag inspireren om mijn effectieve toegankelijke opwarmingsroutine toe te voegen aan je spel. Voor vragen over de warming-up, maar ook over mogelijkheden voor persoonlijke coaching e-mail naar info@lpgolfperformance.nl





* dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Golfmagazine en is daarin ook gepubliceerd.

144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page