Yoga voor golf. Het gaat niet om yoga-houdingen met een golfclub in de handen. Het gaat er vooral wél om dat golfers de voordelen van yoga kunnen toepassen in hun spel. Golfyoga is voor golfers die beter willen presteren en daarom kiezen om fysieke training te integreren in hun training. Golfers die al aan yoga doen maar nog te weinig de voordelen ervan benutten op de golfbaan. Golfers die de kwaliteit van hun leven aanzienlijk willen verhogen, en yoga als onderdeel van hun levensstijl zien. Golfers die blessures willen voorkomen. Golfers die niet per se flexibel zijn maar wel hun souplesse en kracht willen verbeteren.
Winst in de swing
Eén van de belangrijkste voordelen van golfyoga is dat mobiliteit en stabiliteit in de gewrichten getraind wordt. Stabiliteit van de core bijvoorbeeld en mobiliteit in de heupen zorgen voor betere ondersteuning van de wervelkolom wat helpt om lage rugklachten te voorkomen. En dat is de nummer één blessure door overbelasting bij amateurgolfers. In combinatie met het ontwikkelen van betere balans, en het trainen van bewegingen die nodig zijn tijdens de swing, krijgen ook de kleine belangrijke houdingsspieren een echte ’wake-up call’. Dit helpt blessures door de eenzijdige explosieve rotatieswing te voorkomen. Daarnaast vereist de swing ook explosiviteit en heel goede timing en ritme. De grote spieren explosiever maken, en het gevoel voor ritme kun je makkelijk op de yogamat versterken. Dan komt mentale druk nog eens om de hoek kijken bovenop de fysiologische eisen van de swing. Golfyoga (gebaseerd op de connectie tussen lichaam, geest en swing) is een enorm krachtig trainingselement om makkelijker jouw uiterste fysieke capaciteit in de swing te bereiken, zonder dat het lichaam uitgeput raakt.
Winst op de baan
Als golfers wensen we explosiviteit en souplesse van ons lichaam op de eerste tee. Op de fairway hebben we snelheid, consistentie en kracht nodig. Op het moment dat we naar het korte spel kijken vereisen alle slagen extra balans, nauwkeurigheid, ritme en superfijne motoriek. Op de green is deze vereiste zelfs nog hoger. Blijvend succes in het lange en korte spel is onwaarschijnlijk wanneer: spieren gespannen zijn, de ademhaling oppervlakkig is en de hartslag hoog is. En dan hebben we het nog niet over de hoeveelheid kritische en onzekere gedachten die door ons hoofd schieten. De vaardigheid om met deze fysieke en mentale uitdagingen om te gaan trainen we met golfyoga.
Mentale winst
Golfyoga is een uitstekende manier om de houding van het lichaam te verbeteren, maar de de mentale voordelen zijn groot. Door yoga oefen je ook om beter te leren luisteren naar je lichaam en ontdek je waar je grenzen liggen. Je oefent daarin tegelijkertijd om je grenzen te bewaken, ze bewust op te zoeken en ze eventueel te verleggen. Daarmee voorkom je mentale uitputting en langdurige stress. Want eerlijk is eerlijk: we leven in een competitieve maatschappij die veel van ons vraagt. Yoga staat daar recht tegenover. Toch kunnen prestatiegerichtheid en yoga complementair zijn aan elkaar. Deze wijsheid implementeren ook onze militairen, want daar is yoga al volledig geïntegreerd in het programma. Het regelmatig beoefenen van yoga is een uitstekende manier om te leren terug bij jezelf te komen en aanwezig te zijn in het moment. Je leert erdoor makkelijker ’in the flow’ te komen en focus te behouden. Want toch zit afleiding en frustratie ons vaak in de weg op de baan. Het ontwikkelen van emotionele veerkracht en concentratie doen we met golfyoga.
Prikkels
Nog een klein stukje theorie. Het is van belang te leren hoe ons zenuwsysteem werkt zodat we makkelijker kunnen ontspannen. Dit kunnen we perfect oefenen op de yogamat en op de baan. Het zenuwstelsel reageert op prikkels van buiten en van binnen het lichaam. Veel golfers hebben bewust of onbewust last van een overprikkeld zenuwstelsel. Hierbij is het zo dat het sympathische (onderdeel van het autonome zenuwsysteem) gedeelte te veel geactiveerd wordt. Dit heeft stress en spanningen als gevolg. Wanneer we spreken over een overprikkeld zenuwstelsel, komt er in feite meer informatie binnen dan dat er door je zenuwstelsel verwerkt kan worden. Je lichaam en geest raken overbelast en in disbalans. Een gezond lichaam kan goed schakelen tussen het activeren van de twee sub systemen (sympathisch en parasympathisch) in het autonome zenuwstelsel. Door specifieke yoga-oefeningen te doen na de ronde stimuleer je processen van rust en herstel en voorkom je dagenlang spierpijn. Je geeft je lichaam zo een seintje dat het niet overactief hoeft te zijn, en dat het kan ontspannen. Het zenuwstelsel komt op deze manier tot rust en je spieren herstellen daardoor sneller. Het regelmatig beoefenen van yoga kan je helpen bewust te worden van dit soort processen. Je leert daarbij opnieuw te voelen hoe het met je gaat en naar de signalen van je lichaam te luisteren.
Ik wil je meegeven dat golfyoga ook voor jou is én je enorme voordelen kan opleveren. Ik wil je meegeven dat lenig zijn nooit een voorwaarde is om yoga te kunnen beoefenen en je met mijn online programma direct van start kunt gaan of zelfs je training kunt verdiepen. Heb je vragen, twijfels of wil je hier liever met mij n een persoonlijk gesprek dieper op ingaan, stuur mij dan een mailtje via info@lpgolfperformance.nl . Start vandaag nog met mijn online programma via deze link.
Dit artikel is in samenwerking met en is eerder gepubliceerd in Nationaal Golfmagazine.
Comments